Mandle NATURAL Sicílie DOP -loupané 100 g
Jedním z nejoblíbenějších nápojů připravovaných z mandlí je mandlové mléko, velmi energetický nápoj (mandle obsahují významný podíl bílkovin, cenné vitaminy ze skupiny B1 a B2, hořčík, železo a vápník), který se používá zejména v horkém létě ve středomořských zemích. Připravuje se ze sladkých mandlí a cukru. Po namočení mandlí do vroucí vody se mandle rozdrtí a nechají se dvanáct hodin stát v misce přelité studenou vodou. Po scezení směsi širokým plátnem se tekutina s cukrem přivede asi na deset minut k varu. Sirup se podává zředěný velmi čerstvou vodou.
Výživové údaje
Stejně jako všechna olejnatá semena jsou i mandle vysoce kalorické, přibližně 500-600 kcal/100 g, a obsahují 50 % lipidů, takže byste je měli konzumovat střídmě, pokud se obáváte nadváhy a s ní spojených onemocnění.
Sladká mandle obsahujeKalorie 571,Bílkoviny 24,19 g.,Tuky 50,61 g.,Sacharidy 2,74 g.,Jedlé 80 g. Vitamin E je přítomen v množství 23,6-26 mg na 100 g jedlého produktu.
Minerální látkou nejvíce zastoupenou v mandlích je hořčík (100 g loupaných mandlí obsahuje asi 270 mg). Železa je asi 3 mg, vápníku 220 mg.
Použití při vaření
Mandle se hojně používají v různých tradičních kuchyních Středomoří, zejména v sicilské kuchyni, a to jak na sladko, tak na slano. Sklízejí se ručně a pomocí tyčí (ohebné tyčinky dlouhé 3 až 5 metrů) v srpnu až září a používají se jak v kuchyni (pesto alla Trapanese), tak v cukrářství (mandle v cukru, sušenky, pečivo, marcipán).
V kosmetice
Z plodů mandlí se lisováním za studena získává čirý olej bez zápachu, který se používá jako zvláčňující prostředek na suchou a citlivou pokožku. Olej ze sladkých mandlí je vysoce eudermický, nekomedogenní a snadno vstřebatelný, bohatý na vitamin E, B a minerály. Lze jej používat jako masážní olej, aromatizovat esenciálními oleji (v koncentraci 0,5 až 3 %) k provonění pokožky a používat jako základ pro masti a masážní krémy.
Doplňkové parametry
Kategorie: | Ořechy |
---|---|
Hmotnost: | 0.1 kg |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat hodnocení. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.